MP-ASI Biscuits Formula of Hotong Buru (Setaria italica) Flour and Moringa Leaves (Moringa oleifera) as an Alternative Functional Food Product to Prevent Stunting
DOI:
https://doi.org/10.52046/agrikan.v17i2.2425Keywords:
MP-ASI Biscuits, hotong, moringa leavesAbstract
This study aims to determine the effect of hotong buru flour formulation with moringa leaf flour on the nutritional content and antioxidant activity of complementary feeding biscuits. Research Methods: Pure experimental research with a research design using a Completely Randomized Design (CRD) consisting of 4 formulas with 3 replications. Where the results of the study showed that there was an effect of substitution of MP-ASI biscuits on the carbohydrate, protein and fat content of MP-ASI biscuits with a significant value of 0.006 <α 0.05 and there was no effect of substitution of MP-ASI biscuits on the water content with a significant value of 0.072> α 0.05 and ash content with a significant value of 0.103> α 0.05 and antioxidant content with IC50 values for concentrations of 0% (199: Weak), 25% (55.5: Strong), 50% (22.5: Very Strong), 75% (17.8: Very Strong). This study was conducted for 1 year with the target outputs being MP-ASI Biscuit Products with Hotong Kelor Formulation, and publication of National Journal articles.
References
Awan, A. dan C. Namarumberssy, 2016; ANALISIS KADAR LEMAK BIJI HOTONG (Sertica italica (L.) Beauv) DENGAN LAMA WAKTU PENYIMPANAN DI KABUPATEN BURU SELATAN. Biopendix, Volume 2, Nomor 2, Maret 2016, hlm. 101-10.
Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) RI. 2021. Pedoman Implementasi Regulasi Makanan pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI) Untuk pelaku Usaha Mikro, Kecil dan Mengeah (UMKM). Jakarta.
Badan Standardisasi Nasional. (2005). Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI)-Bagian 2 : Biskuit.
Dendi Gusnadi, Riza Taufiq, dan Edwin Baharta. (2021). Uji organoleptik dan daya terima pada produk mousse berbasis tapai singkong sebagai komoditi UMKM di Kabupaten Bandung. Jurnal Inovasi Penelitian. 1(12). 2883-2884.
Ester Imelia Nadhifah, dkk. (2020). Pengaruh Proporsi Tepung Garut Dan Tepung Beras Merah Terhadap Kesukaan Sifat Organoleptik Durian. Jurnal Tata Boga. 9(2). 736-737.
Griennasty Clawdya Siahaya, Hanni Tuhuteru, Joselina Tuhuteru, dkk. (2024). Pemberdayaan Kelompok Tani Hotong dan Ina Labuang Melalui Diseminasi Teknologi dan Inovasi Pengolahan Hotong Buru (Settaria Italica). 8(3). 833-834.
Handito, D., S. Saloko., S. Cicilia, A.I.Siska. 2019. Buku Ajar Pangan Fungsional. Penerbit Mataram University Press. Mataram.
Herodian, S. 2008. Pengembangan Buru Hotong (Setaria Italica (L) Beauv) Sebagai Sumber Pangan Pokok Alternatif. Jurnal Pangan Media Komunikasi dan Informasi. Vol.17 No.3. https://jurnalpangan.com/index.php/pangan/article/view/265
Hidayah, S., D. D. W. Ady, H. Muhimah., 2019. Pengaruh Substitusi Biskuit MP-ASI
Kemenkes dan Isolat Protein terhadap Daya Terima Snack Bar untuk Batita Usia 1236 Bulan. Media Gizi & Kesehatan Masyarakat Universitas Airlangga. Vol 8, No. 1 Hal 6-11.
Kementerian Kesehatan RI, B. K. P. K. (2022). Status Gizi SSGI 2022.
Kusudaryati, D.P.D., R. Prananingrum, I. Untari. 2017. Menu Makanan Sehat untuk Balita. ISBN, 978-602-6631-45-9. Yuma Pustaka, Surakarta.
Marjan, A.Q., Fauziyah, A., Amar, M.I., 2019. Penyuluhan Makanan pendamping ASI pada Ibu Bayi Usia 6-24 bulan di Puskesmas Sukamaju, Jurnal Mitra. Vol.3 No.1.
Pengembangan Buru Hotong. 2020. https://repository.ipb.ac.id/bitstream/handle/123456789/30630/www.bulog.co.id%20old_website%20data%20doc%20WIB-Pengembangan_Buru_Hotong.pdf;sequence=1
Penyuluh Buru Selatan, 2020. http://cybex.pertanian.go.id/mobile/artikel/90277/Tanaman-Hotong/
Pemanfaatan Tepung Kelor Dalam Formulasi Pembuatan Makanan Tambahan Untuk Balita Gizi Kurang. Volume XV(1)
Septikasari M., 2018. Status Gizi Anak dan Faktor yang Mempengaruhi. Yogyakarta. UNY Press.
Rustanti, N., E.R. Noer dan Nurhidayati. 2012. Data terima Zat Gizi Biskuit Bayi Sebagai Makanan Pendamping ASI dengan Subsitusi Tepung Labu Kuning (Cucurbita moshchata) dna Tepung Ikan Patin (Pangasius spp). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. Vo.1 No.3, 2012. Hal 59-64.
Volume XIII (1) Zakaria., Thamrin, A., Lestari, R.S., dan Hartono, R., (2013).
Winarti, S. 2010. Makanan Fungsional. Graha Ilmu. Yogyakarta.
Zakaria, Tamrin, A, dan Sirajuddin. (2012). Penambahan Tepung Daun Kelor pada Menu Makanan SehariHari Dalam Upaya Penanggulangan Gizi Kurang pada Anak Balita.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Griennasty Clawdya Siahaya, Ferdi H. Kakisina, Zasendy Rehena, Melkhianus Hendrik Pentury, Lydia M. Ivakdalam, Trixie Leunupun

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.