Phytochemical and proximate content of Sago Leaves their use as natural tea alternatives

Authors

  • Zasendy Rehena Universitas Kristen Indonesia Maluku
  • Andriana Ritje Nendissa Universitas Kristen Indonesia Maluku
  • Griennasty Claudya Siahaya Universitas Kristen Indonesia Maluku

DOI:

https://doi.org/10.52046/agrikan.v16i1.1524

Keywords:

Sago Leaves, natural tea, Proximate Test, Phytochemical Test

Abstract

The aims of this study were to find out 1) The use of sago leaves as a substitute for natural tea for the people in Kamal Village, West Seram Regency, 2) The proximate content (carbohydrates, proteins and fats) of sago leaf tea. 3) Phytochemical Test (alkaloid compounds, Flavonoids, terpenoids, phenols and tannins) of sago leaf tea,. This type of research 1). Qualitative descriptive research using a survey approach to find out the use of sago leaves by the community, 2) Analytical descriptive research using a laboratory approach to test the proximate content of sago leaf tea consisting of analysis of protein, fat and carbohydrate content, also testing other chemical contents (phytochemical test). sago leaf tea namely alkaloids, flavonoids, tannins, and saponins. The results showed that out of 15 respondents there were 8 respondents who had used sago leaves as a substitute for tea leaves by boiling the shoots. The proximate test results showed that sago leaf tea contained a small amount of protein with an average protein content of 0.0698, sago leaf tea did not contain fat or carbohydrates. Phytochemical test results showed that sago leaf tea contained alkaloids (0.0529%), flavonoids (0.0224%), phenols (0.5616%), and tannins (0.5610%).

Author Biographies

Zasendy Rehena, Universitas Kristen Indonesia Maluku

Program Studi Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kesehatan, Universitas Kristen Indonesia Maluku, Ambon, Indonesia

Andriana Ritje Nendissa, Universitas Kristen Indonesia Maluku

Program Studi Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kesehatan, Universitas Kristen Indonesia Maluku, Ambon, Indonesia

Griennasty Claudya Siahaya, Universitas Kristen Indonesia Maluku

Program Studi Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kesehatan, Universitas Kristen Indonesia Maluku, Ambon, Indonesia

References

Adawiah, Dede Sukandar, dan Anna Muawanah. 2015. Aktivitas Antioksidan dan Kandungan Komponen Bioaktif Sari Buah Namnam. Jurnal Kimia VALENSI. Vol 1, No. 2, November 2015.
Azizah Z., Misfadhila. S & Oktoviani, T.S. 2019. Skirining Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan dan ekstrak Metanol Bubuk Kopi Olahan Tradisional Sungai Penuh Krinci dan The Kayu Aro Menggunakan metode DPPH. Jurnal Farmasi Higea. Vol 11 No 2: 105-112.

Badan Pusat Statistik Provinsi Maluku. 2013. Maluku dalam Angka 2013. Ambon (ID): BPS Provinsi Maluku.

Ergina, Siti Nuryanti dan Indarini Dwi Pursitasari. 2014. Uji Kualitatif Senyawa Metabolit Sekunder Pada Daun Palado (Agave Angustifolia) yang Diekstraksi Dengan Pelarut Air Dan Etanol. Jurnal . Akad. Kimia. Vol 3 No 3: 165-172, Agustus. 2014.

Fransiska Asmuruf., Jimmy F. Wanma., dan Alexander Rumatora. 2018. Budidaya dan Pemanfaatan Sagu (Metroxylon Sp.) oleh Sub-Etnis Ayamaru di Kampung Sembaro Distrik Ayamaru Selatan. Jurnal Kehutanan Papuasia 4 (2): 114–127 (2018).

Hayati, N. Rini, P. Abd, Kadir. W. 2014. Preferensi Masyarakat Terhadap Makanan Berbahan Baku Sagu (Metroxylon sago Rottb) Sebagai Alternatif Sumber Karbohidrat di Kabupaten Luwu dan Luwu Utara Sulawesi Selatan. Jurnal Penelitian Sosial dan Ekonomi Kehutanan. Vol. 11 No. 1.

I Wayan Dwika Pratama Putra, Anak Agung Gede Oka Dharmayudha, Luh Made
Sudimartini. 2016. Identifikasi Senyawa Kimia Ekstrak Etanol Daun Kelor (Moringa oleifera L) di Bali. Indonesia Medicus Veterinus Oktober 2016 5(5) : 464-473

Kementerian Pertanian - Direktorat Jenderal Perkebunan, Ambon. 2020. Potensi Sagu Unggul Di Maluku.

Laboratorium Ilmu Nutrisi dan Kimia Fakultas Pertanian dan Peternakan UIN, 2014. Analisis Kandungan Bahan Kering Daun Sagu.

Parama Tirta W.W.K, Novita Indrianti, Riyanti Ekafitri. 2013 Potensi Tanaman Sagu (Metroxylonsp) dalam Mendukung Ketahanan Pangan Di Indonesia. Jurnal Pangan,Vol. 22 No.1Maret:61- 76.

Pristiana, D.Y., Susanti & Nurwantoro. 2017. Aktivitas Antioksidan dan Kadar Fenol berbagai Daun Kopi (Coffea Sp). Potensi Aplikasi Bahan Alami untuk Fortifikasi Pangan. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. Vol 6 (2): 89-92.

Putri. N.R. 2018. Karakterisasi Konsentrasi Tanin pada Teh Hitam dan Teh Hijau menggunakan Spektrofotometer UV-VIS. Skripsi. Repository Universitas Jember.

Ricki Hardiana & Rudiyansyah (2012). Aktivitas antioksidan senyawa golongan fenol dari beberapa jenis tumbuhan family Malvaceae. Jurnal Kimia Khatulistiwa, vol 1 (1), 8-13.

Risyart. A. Far Far & Amiruddin Saleh. 2016. Komunikasi Politik Pangan Lokal Di Provinsi Maluku. Jurnal Komunikasi Pembangunan. Februari 2016. Vol.14, No.178.

Rosidah R Radam dan Purnamasari E. 2016. Uji Fitokimia Senyawa Kimia Aktif Akar Nipah (Nyfa Fruticans Wurmb) Sebagai Tumbuhan Obat di Kalimantan Selatan. Jurnal Hutan Tropis Volume 4 No. 1, Maret 2016.

Sry Iryani dan Mardiana. 2022. Identifikasi senyawa antioksidan dari ekstrak abu pelepah sagu (Metroxylon sago) sebagai bahan pembantu dalam pembuatan bedak dingin. Agrokompleks Vol. 22 No. 1 Januari 2022.

Sudarmadji. S., Haryono. B., dan Suhardi. 2007. Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta. Penerbit: Liberty.

Supriani, S. Fitmawati dan N. Sofiyanti. 2014. Studi Etnobotani Dalam Budaya Kuliner Melayu Riau di Kabupaten Siak dan Uji Fitokimia. JOM FMIPA. Vol 1. No 2.

Published

16-05-2023

How to Cite

Rehena, Z., Nendissa, A. R., & Siahaya, G. C. (2023). Phytochemical and proximate content of Sago Leaves their use as natural tea alternatives. Agrikan Jurnal Agribisnis Perikanan, 16(1), 123–128. https://doi.org/10.52046/agrikan.v16i1.1524