Chemical Characteristics of Sea Grape (Caulerpa, sp.) Jam

Authors

  • Anggeline Lioni Amahorseja Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Nally Y.G.F. Erbabley Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Dominggas M. Kelabora Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Jane L. Dangeubun Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Simon M. Picaulima Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Cenny Putnarubun Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Arnolda V. Rahawarin Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Fitria R. Erwin Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Magdalena Warawarin Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Nurhama Hasan Politeknik Perikanan Negeri Tual
  • Nabila Selajar Politeknik Perikanan Negeri Tual

DOI:

https://doi.org/10.52046/agrikan.v15i2.1363

Keywords:

Lat, Anggur Laut, Selai, Diversifikasi

Abstract

Sea grape “lat†(Caulerpa, sp.) is a local food from Kei Island which used daily in the from of salads and has not been processed diversification. Example of diversification processed is a jam. The aim of this study was to indentify chemical characteristics of Caulerpa jam. The research method used is descriptive and proximate test. The result showed that the ratio of “lat†is very influential on chemical characteristics of Caulerpa jam with ratio of “lat†3 : pineapple 1 has a better chemical composition to wit 30,39% water content, 3,12% ash content, 14,55% fat content, 1,39% protein contente and the carbohydrate contet by difference is 50,54%.

Author Biographies

  • Nally Y.G.F. Erbabley, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Budidaya Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Dominggas M. Kelabora, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Budidaya Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Jane L. Dangeubun, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Manajemen Rekayasa Budidaya Laut, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Simon M. Picaulima, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Agribisnis Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia

  • Cenny Putnarubun, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Bioteknologi Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Arnolda V. Rahawarin, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Fitria R. Erwin, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Magdalena Warawarin, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Nurhama Hasan, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

  • Nabila Selajar, Politeknik Perikanan Negeri Tual

    Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Politeknik Perikanan Negeri Tual, Jalan Raya Langgur Sathean, Kabupaten Maluku Tenggara, Kota Tual, Indonesia.

Downloads

Published

13-11-2022

How to Cite

Chemical Characteristics of Sea Grape (Caulerpa, sp.) Jam. (2022). Agrikan Jurnal Agribisnis Perikanan, 15(2), 736-740. https://doi.org/10.52046/agrikan.v15i2.1363