The Production of Crude Fish Oil from Trimming, Belly, and Head of Catfish (Pangasius pangasius)

  • Widya Pangestika Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
  • Sholekha Nur Karim Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
  • Natalia Prodiana Setiawati Balai Besar Pengujian Penerapan Produk Kelautan dan Perikanan
  • Kusuma Arumsari Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
  • Deden Yusman Maulid Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
  • Nusaibah Nusaibah Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
  • Satriya Abrian Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran
Keywords: Free Fatty Acids, Catfish, Water Content, Fish Oil, Physical Observation

Abstract

Fish oil is an extraction that comes from the tissue in fish which contains nutrients that are good for health. Catfish (Pangasius pangasius) is a type of fish that is widely cultivated in Indonesia. The oil content in catfish is quite a lot so it is suitable for use in making fish oil. Health supplements are products with the aim of maintaining, improving health as well in addition to the need for this substance. This research aims to determine the process of make fish oil, increasing the selling value of catfish as a health supplement. The test parameter in this research were to determine the free fatty acid, water content, and organoleptic content of fish oil. This research was conducted on three treatments with different types of raw materials, namely the body parts of catfish including belly, trimming and fish head. The most yield results are at fish oil with belly materials for catfish, is 35%. The water content and free fatty acids contained in fish oil in each treatment met the existing standards. From the results of observations of turbidity, color, and odor, it is known that fish oil obtained from the belly is better than fish oil from other parts.

Author Biographies

Sholekha Nur Karim, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran

Program Studi Pengolahan Hasil Laut, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran, Jalan Raya Babakan KM. 02, Pangandaran, Jawa Barat

Natalia Prodiana Setiawati, Balai Besar Pengujian Penerapan Produk Kelautan dan Perikanan

Balai Besar Pengujian Penerapan Produk Kelautan dan Perikanan, Kelurahan Setu, Kecamatan Cipayung, Jakarta Timur 13880

Kusuma Arumsari, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran

Program Studi Pengolahan Hasil Laut, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran, Jalan Raya Babakan KM. 02, Pangandaran, Jawa Barat

Deden Yusman Maulid, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran

Program Studi Pengolahan Hasil Laut, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran, Jalan Raya Babakan KM. 02, Pangandaran, Jawa Barat

Nusaibah Nusaibah, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran

Program Studi Pengolahan Hasil Laut, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran, Jalan Raya Babakan KM. 02, Pangandaran, Jawa Barat

Satriya Abrian, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran

Program Studi Pengolahan Hasil Laut, Politeknik Kelautan dan Perikanan Pangandaran, Jalan Raya Babakan KM. 02, Pangandaran, Jawa Barat

References

Ahmadi K. G. S, Mushollaeni W. 2007. Aktivasi kimiawi zeolit alam untuk pemurnian minyak ikan dari hasil samping penepungan ikan lemuru (Sardinella longiceps). Jurnal Teknologi Pertanian, Vol. 8(2), hal. 71- 79.

Alfyan, M. T. 2010. Hubungan Pengetahuan Gizi Dengan Status Gizi Siswa di SMA Harapan1 Medan. Universitas Sumatera Utara. Medan.
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis of The Association of Analitycal Chemist. Washington D.C.

Apituley, D. A. N., Sormin, R. B. D., dan Nanlohy, E. E. E. M. 2020. Karakteristik dan Profil Asam Lemak Minyak Ikan dari Kepala dan Tulang Ikan Tuna (Thunnus albacares). Agritekno: Jurnal Teknologi Pertanian, Vol. 9 (1), hal. 10-19.

Ayu DF, Diharmi A, dan Ali A. 2019. Karakteristik minyak ikan dari lemak abdomen hasil samping pengasapan ikan patin (Pangasius hypophthalmus). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, Vol. 22(1), hal. 187-197.

Badan Standardisasi Nasional (BSN). 2006. Standar Nasional Indonesia No. 01-2901-2006. Prosedur Pengujian Asam Lemak Bebas.

Badan Standardisasi Nasional (BSN). 2013. Standar Nasional Indonesia 7950:2013 Minyak Ikan Sarden (Sardinella sp.) Kasar (Crude Sardine Fish Oil).

Damongilala, L. J. 2008. Kandungan asam lemak tak jenuh minyak hati ikan cucut botol (Cenctrophorus sp.) yang diekstrak dengan cara pemanasan. Jurnal Ilmiah Sains, Vol. 8(2), hal. 249-253.

Febrianto, R., dan Surdarno. 2020. Proses Produksi Minyak Ikan dari Limbah Ikan Patin (Pangasius pangasius) di Balai Besar Pengujian Penerapan Hasil Perikanan (BBP2HP) Jakarta Timur. Journal of Marine And Coastral Science, Vol. 9 (2), hal. 65-69.

Gunawan, Triatmo ,M. M. A, dan Rahayu, A. 2003. Analisis pangan: penentuan angka peroksida dan asam lemak bebas pada minyak kedelai dengan variasi menggoreng. Jurnal Staf Kimia Analitik, Vol. 6(3), hal. 1-6.

Haas, M. J. 2005. Animal fats, dalam Bailey's industrial oil and fats product, 6th ed, vol 1. John Wiley and Sons, Inc., Publication. New Jersey, hal. 173.

Hastarini, E., Fardiaz, D., Irianto, H. E., dan Budhijanto, S. 2012. Karakteristik Minyak Ikan Dari Limbah Pengolahan Filet Ikan Patin Siam (Pangasius hypopthalamus) dan Patin Jambal (Pangasius djambal). Jurnal Teknologi Pertanian. Vol. 32(4), hal. 1-8.

Hjaltason B., Epax A. S., Haraldsson G. G. 2006. Fish Oils and Lipids from Marine Sources. Di dalam : Gunstone F. D. (ed), Modifying lipids for use in food. England. Woodhead Publishing Limited.

Kamini, Suptijah, P., Santoso, J., dan Suseno, S. H. 2016. Extraction by Dry Rendering Methode and Characterization Fish Oil of Catfish Viscera Fat by Product of Smooked Fish Processing. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, Vol. 19 (3), hal. 196-205. DOI: https://doi.org/10.17844/jphpi.v19i3.15071.

Karyadi, E. 1997. Antioksidan: Resep awet muda dan umur panjang from uji aktivitas antiradikal dengan metode DPPH dan penetapan kadar fenol totalekstrak daun keladi tikus (Thyponium divaricatum (Linn) Decne). Pharmaconm, Vol. 6 (2), hal. 51-56.

Lestari, R. R., Ibrahim, R., dan Riyadi, P. H. 2016. Perbedaan Suhu Pengolahan dengan Metode Steam Jacketed Sederhana terhadap Mutu Minyak dari Limbah Kepala Ikan Mackerel (Scomber japonicus). Jurnal Saintek Perikanan, Vol. 11 (2), hal. 78-83.

Pike, I. 2005. Eco-efficiency in aquaculture: global catch of wild fish used in aquaculture. International Aqua Feed, Vol. 8, hal. 38-40.

Putri, D. N., Wibowo, Y. M. N., Santoso, E. N., dan Romadhania, P. 2019. Sifat Fisikokimia dan Profil Asam Lemak Minyak Ikan dari Kepala Kakap Merah (Lutjanus malabaricus). Jurnal Agritech, Vol. 40 (1), hal. 31-38.

Sabar, J., Feti F., dan Johnly A. R. 2015. Karakterisasi Minyak Ikan dari Pemurnian Limbah Ikan Tuna dengan Zeolit secara Kromatografi Kolom. Jurnal Mipa Unsrat Online, Vol. 4 (2), hal. 161-164
Published
2021-11-09
How to Cite
Pangestika, W., Karim, S., Setiawati, N., Arumsari, K., Maulid, D., Nusaibah, N., & Abrian, S. (2021). The Production of Crude Fish Oil from Trimming, Belly, and Head of Catfish (Pangasius pangasius). JURNAL AGRIKAN (Agribisnis Perikanan), 14(2), 488-494. https://doi.org/10.52046/agrikan.v14i2.860