The effect of bleeching technic and storage temperature on the quality of (Lactuca sativa L) during storage

  • Rosdiana Rosdiana Universitas Muhammadiyah Jakarta
  • Waqif Agusta Puspitek Serpong, Indonesia
  • Endang Kurniawan Universitas Muhammadiyah Jakarta
  • Endang Kurniawan Universitas Muhammadiyah Jakarta
Keywords: Weight, Water content, Color, Respiration, Sugar content

Abstract

The purpose of this study was to determine the effect of the lettuce washing technique with water and dish soap, the storage temperature, and the combination of the two treatments on the quality of the lettuce. This research was conducted in June - August 2020 at Puspiptek Serpong, South Tangerang. The experimental design used was a two-factorial completely randomized design and three replications. The first factor is the technique of washing with water, control and dish soap; the second factor is the temperature of 50C and 250C. Data analysis used F and BNJ test at 5% level. The variables observed were weight loss, color, water content, total sugar content, and respiration rate of O2. The results show that different washing techniques only affect the variables of weight loss and sugar content. The storage process with a temperature of 50C can maintain the quality of lettuce for five days of storage. The combination of dishwashing treatment with dish soap and a storage temperature of 50C gave better results than other combinations.

Author Biographies

Rosdiana Rosdiana, Universitas Muhammadiyah Jakarta

Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas muhammadiyah Jakarta

Waqif Agusta, Puspitek Serpong, Indonesia

Puspitek Serpong, Indonesia

Endang Kurniawan, Universitas Muhammadiyah Jakarta

Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Jakarta, Jakarta, Indonesia

Endang Kurniawan, Universitas Muhammadiyah Jakarta

Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Jakarta, Jakarta, Indonesia

References

Asgar A. dan Marpaung, L. 2017. Pengaruh Umur Panen dan Lama Penyimpanan terhadap Kualitas Kentang Goreng. Balai Penelitian Tanaman Sayuran. J.Hort.8(3) : 1208-1216.

Ashari, A.H., M.Y. Surung., dan Buraerah., 2006. Produktivitas Tanaman Selada pada Berbagai Dosis Posidan-HT. Jurnal Agrisistem. 2, 36-42.

Fauziati, Adiningsih Y dan Priatni A. 2016. Pemanfaatan Stearin Kelapa Sawit sebagai Edible Coating Buah Jeruk. Jurnal Riset Teknologi Industri Vol.10 No.1.

Haryono, B. F. 2016. Respon Pertumbuhan dan Produktivitas Selada Merah (Lactuca Sativa Var. Crispa) Terhadap Volume Irigasi dan Dosis Pupuk dengan Metode Hidroponik Media Pasir. Skripsi. Faperta. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Herawati. 2008. penentuan umur simpan pada produk pangan. (prosiding jurnal litbang pertanian) 124-130.
Pantastico, E, B,, Chachin, K, Ogata, K, &Phan, C, 1989. Fisiologi pasca panen, penanganan dan pemanfaatanbuah-buahan dan sayur-sayuran tropika dan subtropika, Yogyakarta:Gadjah Mada University Press.

Roys, R., Annantheswaran, R, C, & Beelman, R, B, (1995), Freshmushroom uality asaffected/ modified atmosphere packaging, Journal ofFood Science, 60(2), 334-340.

Maskan, M., 2001. Kinetics of Colour Change of Kiwifruits During Hot Air and Microwave Drying. Journal of food engineering, 48(2), pp.169-175.

Musaddad, D, 2013, Laju perubahan mutu kubis bunga diolah minimal pada berbagai pengemasan dan suhu penyimpanan, Jurnal Hortikultura, 23(2), 184-194.
Murtiwulandari , Deshinta T. M. A., Megawati, Haloho, Rendha K., Lois H. S., Yetero H. H, Krisdania A., Novani W. K., Yuli K., Surya S. P., Yoga A. H., Gabriella D.Y. A., 2020, Pengaruh suhu penyimpanan terhadap kualitas hasil panen komoditas Brassicaceae, Teknologi Pangan, Vol. 11, No.2:135-143.

Paradede, 2013. Tinjauan Komposisi Kimia Buah dan Sayur: Peranan Sebagai Nutrisi dan Kaitannya dengan Teknologi Pengawetan dan Pengolahan: Medan. Universitas Hkbp Nommensen.
Rahmawati, Maulida, 2010. Pegemasan Pada Buah sebagai Upaya Memperpanjang Umur Simpan dan Kajian Sifat Fisisknya selam Penyimpanan. Jurnal Teknologi Pertanian.

Sunanrjono, Hendro. 2014. Bertanam 30 Jenis Sayuran. Jakarta: Penebar Swadaya.

Utama, I. M. S., Nocianitri, K. A., & Pudja, I. A. R. P. 2007. Pengaruh Suhu Air dan Lama Waktu Perendaman Beberapa Jenis Sayuran Daun pada Proses Crisping. Agritrop, 26(3), 117–123. Diakses dari: https://ojs.unud.ac.id/index.php/agritrop/article/view/3062.

Winarno, FG. 2002. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia. Jakarta.

Wulandari. E, Perdana. T, Sauman. J, Renandi. E. 2013. Penerapan Teknologi.

Yani. de Vera Yania, Hasbib, Gatot Priyantob, Rindit Pambayunb, Agus Wijayab. 2016. Aplikasi Teknologi Pencucian Sebagai Nilai Tambah Dalam Higein dan Sanitasi Selada Pada Tingkat Pedagang Pasar Tradisional di Kota Palembang. V-1: 34 – 43.

Zainal & Tawali AB. 2004. ‘Perubahan mutu buah anggur impor (Vitis vinivera) pada berbagai suhu penyimpanan’, Jurnal Sains dan Teknologi, vol. 8, no.4, hal. 67-90.
Published
2021-11-03
How to Cite
Rosdiana, R., Agusta, W., Kurniawan, E., & Kurniawan, E. (2021). The effect of bleeching technic and storage temperature on the quality of (Lactuca sativa L) during storage. JURNAL AGRIKAN (Agribisnis Perikanan), 14(2), 416-426. https://doi.org/10.52046/agrikan.v14i2.818